Uneori întâmplarea e cea mai bună experiență generatoare de rezultat, nu în zadar e populară zicala „Omul potrivit, în momentul potrivit.” Corina Munteanu este cu adevărat omul potrivit pentru antreprenoriat – perseverentă, cu obiective clare, mereu în căutare, autocritică, gândind out of the box. Este practic o găselniță pentru domeniul afacerilor. Și iată că anume din întâmplare toate aceste capacități ale ei le-a orientat spre aplicare în domeniul antreprenorial – să ajungi la un curs, să-ți trezească interesul și mai apoi să te reții de patru ani într-o afacere proprie și să vrei să rămâi pentru mult timp e un caz interesant pe care vi-l desfășurăm în respectivul interviu. Lectură inspirată!
4 ani de … cum îi simți? Este așa cum așteptai? Nivelul dorit, echilibrul dorit?
Este chiar mai bine. Acest proiect este printre puținele care a luat naștere, s-a dezvoltat, a crescut fără a avea anumite așteptări. Îmi este greu să exprim în cuvinte ceea ce se simte în cadrul lui, zi de zi, alături de echipă, studenți, evenimente și chiar probleme.
Să revenim în timp și, punctat, descrie-ne parcursul de la idee la Certificat de Înregistrare obținut, de la acte complete la primul elev, de la primul elev, la cum a crescut echipa, școala, numărul elevilor.
Se întâmpla acum 4 ani. După o revenire acasă din SUA și o depresie profundă, încercam să-mi găsesc locul în societate și eram în căutarea răspunsurilor la multe întrebări legate de viața mea din SUA. M-am înscris la unul din cursurile organizate de către Angry Business, pentru viitorii antreprenori. Nu aveam nici cea mai mică idee ce cu ce se mănâncă, iar multitudinea de termeni pe care i-am auzit pentru prima dată mi-au trezit mult interes și dorință de a studia acest domeniu nou și provocator pentru mine, numit Antreprenoriat. După Start-up m-am înscris la cursul Coaching, fără a ști ce prezintă acesta. Am dat curs invitației și mi-am asumat în serios rolul de student, iar la absolvire, peste 2 luni, aveam deja 2 filiale deschise în nordul Republicii Moldova, un S.R.L. înregistrat, un spațiu cumpărat în Chișinău, o pagină de Facebook a școlii, un LP, și câteva grupe care studiau cu succes. Tot ce se întâmpla zilnic era magie curată, iar eu încercam doar să țin pasul evenimentelor ce se doreau a fi trăite.
Este prima ta experiență de antreprenoriat? Ce ai făcut până la și în ce context ai decis să intri în lumea afacerilor?
Să zicem că acest tip de antreprenoriat este primul, iar tentative mici am avut începând cu primul an de facultate. Dintotdeauna m-au pasionat oamenii și interacțiunea cu ei, iar la diferite etape ale vieții domeniile de activitate în ceia ce privește micul business au fost diferite, pornind de la cosmetică, flori, lalele, haine, pisici și engleză.
Care este cea mai mare provocare pentru un antreprenor?
Sincer vorbind, provocările sunt diferite de la an la an și de la etapă la etapă a afacerii. La moment, pentru mine personal, provocarea cea mai mare este consolidarea echipei și dezvoltarea ei, conform valorilor companiei, dar păstrând în același timp personalitatea intactă a fiecăruia.
Se zice că poți avea cele mai calitative servicii, cel mai bun produs, cei mai muncitori angajați, dar atât timp cât nu aude lumea despre tine, nu miști carul din loc. E adevărat? Cât a durat până ai simțit că se mișcă acest car?
Carul meu s-a mișcat din prima zi de interacțiune pe care am avut-o cu limba engleză. De când am descoperit pasiunea față de ea, fiecare om din mediul meu avea parte de cele mai profunde impresii, legate de engleză. După prima lecție, fiind în clasa 8-a, cred că am vorbit o săptămână despre exercițiile și frământările de limbă pe care le-am avut cu prima mea învățătoare. De-a lungul timpului, pasiunea față de engleză a tot crescut și chiar dacă au fost mai multe provocări și abateri din acest drum, într-un final stelele s-au aliniat. În cei 22 de ani de engleză, domeniile de activitate au fost atât de diverse și diferite, însă emoțiile legate de această limbă au fost în creștere. În concluzie, carul meu a fost mișcat ușor, pentru că la baza lui erau cele mai sincere emoții și o pasiune nebună față de o limbă străină, care ulterior a crescut într-o mare dragoste, molipsind frumos mulți oameni din jur, ajungând să construim o echipă mică, dar care se lărgește zilnic.
Ce strategii de comunicare ai ales din start pentru răspândirea acestei pasiuni și cum le-ai completat pe parcurs?
Pornind de la faptul că nu aveam nici cea mai vagă idee ce înseamnă antreprenoriat, la început strategiile au fost așa cum le-am simțit, adică nu au existat. Ulterior, înțelegând mai mult și mai profund ce înseamnă Facebook, Instagram, etc., precum și metodele de promovare, am început să comunicăm mai diferit pe fiecare dintre platforme, încercând să facem ordine și să le facem diferite prin conținut și abordare. La baza comunicării mele personale, rămân emoțiile și poveștile reale, care se întâmplă în interacțiunea cu echipa, studenții și lumea friendly.
În ce circumstanțe ai decis că ai nevoie de și ce instrumente îți erau necesare?
Interacțiunea cu Bridge a avut loc din primele clipe de când a luat naștere proiectul Friendly School doar că la ghidarea și ajutorul mentorului Alexandru Bordea.
Dacă e să ne referim la , am apelat ulterior pentru a reînnoi pagina de LP.
Cum a trecut Friendly English prin experiența Bridge?
Productiv, eficient și cu succes. Echipa a fost foarte deschisă la schimbările pe care ne-am dorit să le implementăm, iar dorințele au fost realizate cu dorință și mult calm la cererea noastră. Într-un final am reușit să ajungem la un rezultat frumos din ambele părți.
Ce impact au avut serviciile oferite de Bridge?
Au crescut vânzările și am implementat mai multe instrumente recomandate de .
Ce urmează în perioada următoare pentru perfecționarea afacerii tale?
Avem multe idei care își așteaptă timpul pentru a fi implementate. Ca dezvoltare a școlii , vom merge pe cele 2 direcții, online și offline. Ne dorim o casă nouă, propriile cărți de studiu și cel mai mare vis rămâne să fim parte din schimbarea sistemului de învățământ local, implementând stilul școlii Friendly în toate școlile din RM.
Apropo, crezi în perfecțiune?
Cred în realizarea lucrurilor bune, cu intenții corecte și maximă implicare. Perfecțiunea în ochii fiecăruia arată diferit. Pentru mine ea înseamnă corectitudine, pasiune și implicare.
Care e visul tău de mâine?
Să ajut toți copiii Moldovei să aibă parte de o școală Friendly.
Concluzia este simplă – adevăratele succese în lumea afacerilor pornesc nu neapărat de la investiții financiare considerabile, ci, întâi de toate de la investiția sinelui în respectiva idee de afaceri – să trăiești cu ceea ce vrei să faci, iar soluțiile se vor face vizibile.
Dacă ești și tu pe calea antreprenoriatului și ai nevoie de o mână de ajutor ca să știi ce alegi la răscruce, vino la o cafea în oficiul Bridge să descoasem firul. Înscrie-te la o consultație gratuită.