article-post-image

Mihai Florea: „Am încercat în diferite moduri – cu plată, gratis, dar era totul în zadar, cei mai mulți clienți veneau din recomandări. Până am descoperit strategia.”

Management

12-09-2019 1282

Este un exemplu relevant al faptului că atunci când apare dorință și necesitate, orice domeniu poate fi însușit și dezvoltat prin studiu și aplicare. Nu e necesar să faci ASE ca să poți dezvolta o afacere, trebuie doar să faci cu dedicație deplină și bine ceea ce-ți îți place și ce ai învățat. Da… și încă ceva foarte important – trebuie să descoperi mentorii potriviți, echipa care e pe aceeași lungime de undă, sursele și tehnicile fiabile.

Mihai Florea este un tânăr arhitect. Un om creativ. Deși se împacă bine și cu cifrele. Un om ce iubește să creeze liber și care a ales să fie antreprenor în domeniul său. Ce a urmat, aflăm în interviu.

De ce ați ales calea antreprenoriatului și nu a angajatului? Ați trecut de la o postură la alta? Care este parcursul dvs. profesional?

Am ales calea antreprenoriatului deoarece, atunci când ești angajat ești și limitat în toate, nu poți face mai mult decât îți permite șeful sau fișa de post. În plus, ai un grafic stabil de activitate pe care trebuie să-l urmezi. Însă eu, find arhitect de specialitate, am observat că sunt perioade în care pot fi mai productiv… de exemplu: lucrul pe care îl pot face de la ora 5:00 dimineața până la 10:00 este mult mai bun și mai mult decât de la 8:00 până la 18:00. De aceasta am luat decizia să trec din postura de angajat în cea de antreprenor și de mai bine de 3 ani îmi asum această decizie.

În ziua în care ați decis că lansați „Birou de Arhitectură – arh. Florea Mihai” , ce cunoșteați despre lumea afacerilor și care au fost cele mai mari necunoscute?

La început de drum nu cunoșteam nimic despre business, eram la fel precum ai fi la o intersecție de drum nesemnalizată, într-o mașină fără navigator. Nu știam unde să o iau, care drum este mai ușor, mai scurt. Îmi puneam multe alte întrebări la care nu aveam răspunsuri. Totul era necunoscut pentru mine cu excepția domeniului de activitate.

Primul deal pe care l-am întâlnit a fost calea juridică, iar după ce am rezolvat toate cerințele juridice, a apărut o altă problemă, cea mai mare – „De unde apar clienții?” Această problemă persistă și în prezent și muncim foarte mult în acest sens. Au mai fost provocări în afacere, precum discuția cu clienții, angajarea pesonalului, motivarea lui, dar și dezvoltarea afacerii.

Ce strategie de răspândire a numelui și imaginii companiei ați implementat pe parcursul timpului? Care a fost cea mai eficientă?

Am implicat toată imaginația mea și toate instrumentele care le găseam pe internet, aplicam orice, tot ce îmi părea util ca să-mi dezvolt numele și afacerea. Pentru a dobândi încredere clienților și a fundamenta reputația companiei, am început să citesc cărți de dezvoltare personală, iar pentru a găsi clienți utilizam soluțiile online. Am încercat în diferite moduri – cu plată, gratis, dar era totul în zadar, cei mai mulți clienți veneau din recomandări sau cea mai mare parte erau cunoscuții mei, cărora le executam gratuit proiectele. Nu aveam câștiguri mari. Totuși nu a fost cea mai rea parte a afacerii… dimpotrivă, mă motiva să merg înainte, iar aceasta m-a adus la un alt nivel.

La ce etapă ați simțit necesitatea unui umăr de susținere și ați apelat la serviciile BRIDGE?

Participând la un curs oferit de Angry Business, unde am înțeles cum funcționează o afacere și care sunt punctele mele slabe, am făcut cunoștință și cu compania BRIDGE. Prin consultanța BRIDGE am învățat cum să aplic multe instrumente pentru a promova numele și afacerea mea.

Ce așteptări ați avut de la respectiva colaborare? Care a fost cea mai eficientă și cu rezultat rapid acțiune întreprinsă la inițiativa BRIDGE?

La început nu aveam așteptări mari deoarece totul era necunoscut pentru mine și doream să aflu cât mai mult despre serviciile lor. Aici am învățat multe strategii. Nu am reușit să le testez pe toate pentru că sunt abia la început, dar din toate pe care le-am testat și la care lucrez și în prezent, cea mai eficientă tehnică însușită este utilizarea corectă a internetului.

De ce ați recomanda antreprenorilor din Moldova să apeleze la BRIDGE?

Pentru antreprenorii care se află în situația când toți din jur le zic că nu vor reuși, că în Moldova nimeni nu le permite să se dezvolte sau că în Moldova o anumită inițiativă nu va lua foc, că e mai bine să plece peste hotare pentru că acolo lumea este alta, precum și multe alte mesaje de genul dat… mesajul meu este următoarul: greutăți mereu veți întâlni, aici sau în altă parte totul depinde de la cine primiți și aplicați sfaturi pentru a vă dezvolta. Recomad BRIDGE pentru că am încredere în această echipă, ei mereu mă ajută să îmi mențin echilibrul și să pășesc încă o treaptă, chiar și atunci când eu nu știu încotro să mă îndrept.

Distribuie prietenilor: