article-post-image

Grigore Jilihovschi: „Inițial îmi era frică de concurență, dar am observat că o concurență sănătoasă te crește și te face să vrei mai mult, să vrei să fii primul.”

Management

26-07-2019 819

Sunt oameni care se remarcă prin faptul că pot să însușească diverse domenii sau activități dacă sunt puși în situația să o facă. Și curioși, și flexibili, și muncitori, și strategi, ei pur și simplu nu complică lucrurile prin teorii, dar trec la faptă și analizează bine rezultatele, generând alte acțiuni. De regulă, le merge bine și în comunicare sau vânzări. În această categorie de persoane accelerator se regăsește și Grigore Jilihovschi, în prezent director al companiei „Top Jaluzele”. Omul care a ajuns antreprenor pentru că nu și-a dorit să fie angajat și care a obținut venituri muncind asiduu. „Top Jaluzele” e visul său realizat, având ca și consultant compania BRIDGE. Ce stă la baza respectivei afaceri și ce instrumente i-au asigurat creșterea, aflați în interviul de mai jos.

Vă mai amintiți ziua în care v-ați spus: „Voi crea o companie și vom comercializa jaluzele”? De la ce a pornit această idee, cât timp a trecut de atunci?

Ideea de afacere cu jaluzele a apărut încă prin 2004, prinzând contur și mai pronunțat odată cu resimțirea necesității financiare. Oamenii, aproape continuu, fie desfășoară lucrări de construcție, fie de renovare sau sunt în etapa de planificare, iar jaluzelele au fost și sunt mereu o necesitate, fiind solicitate prioritar pentru că protejează de razele solare bunurile din interior. Așa că m-am orientat după cerere. Fiindcă numărul comenzilor creștea, am înțeles că și eu trebuie să cresc.

Afacerea dvs. presupune vânzarea unor produse clare, cu aspect și caracteristici, nu e comerț de servicii. Ce modalități de contact cu clientul ați abordat la început și ce impact au avut, ce conversie a rezultat?

La început luam comenzile doar din recomandări, anunțuri în „Makler” și prin cărți de vizită pe care le ofeream celor cu care interacționam sau le lăsam în cutiile poștale. Comenzile erau ocazionale, nu zilnice – spre deosebire de cum este în prezent. Am obținut alt nivel de comunicare și deservire a clienților odată cu trecerea timpului și extinderea tipurilor de publicitate și marketing.

Ce activitate aveați până la respectiva afacere și cât aveați în comun cu antreprenoriatul?

Cu antreprenoriatul aveam mereu ceva în comun pentru că încercam să fac bani fără să fiu angajatul cuiva. Deoarece comenzile de jaluzele erau ocazionale, în paralel am făcut cel puțin timp de zece ani fațade pentru case particulare, iar în ultimii ani chiar și acoperișuri. Totuși, comercializarea jaluzelelor nu îmi aducea doar un venit suplimentar, dar și plăcere specifică, pentru că interacționam mereu cu oameni noi și mediul de lucru era unul curat și plăcut.

Care elemente le considerați absolut necesare unei afaceri?

Din experiență, pot să vă spun că publicitatea este sufletul afacerii. Poți să ai un produs bun și calitativ, dar să nu izbutești să te lansezi pe piață și, în final, să nu afle nimeni de acel produs. Apoi contează să ai tot setul de instrumente necesare pentru a atrage și a menține clienții, aici mă refer la o bună strategie de marketing, scenariu de vânzări, la paginile de pe rețelele de socializare și site-ul propriu-zis. Toate acestea sunt obligatorii în majoritatea domeniilor de afaceri. La fel de neînlocuit este prezența continuă în mediul online. Iar dacă vorbim despre produs, trebuie să se înțeleagă că mecanismele menționate mai sus sunt zero fără jaluzele instalate la timp, calitative, diverse și în lipsa unei reputații bune a prestatorului.

Ce dificultăți ați întâmpinat în desfășurarea afacerii „Top Jaluzele”?

Inițial îmi era frică de concurență, dar am observat că o concurență sănătoasă te crește și te face să vrei mai mult, să vrei să fii primul. Deoarece am apelat la BRIDGE, o echipă de profesioniști în „împachetarea afacerii”, dificultăți practic nu am întâmpinat. Și mai ales pentru că jaluzelele sunt domeniul meu, m-am simțit degajat în toate etapele de inițiere a proiectului „Top Jaluzele” și am așteptat cu plăcere și nerăbdare lansarea acestuia. Dar pot să spun că unul din momentele mai dificile a fost să găsim platforma perfectă de promovare.

Prin ce vă diferențiați pe piață? Care e una destul de aglomerată pe această nișă…

În primul rând, prin jaluzele diferite. Jaluzelele noastre sunt de o calitate foarte bună, germană, și avem o gamă foarte bogată de culori, modele și texturi. În al doilea rând, faptul că oferim servicii de consultanță rapidă la domiciliu, care scutește clientul de efortul de a merge în showroom și de
a sta câteva ore să aleagă un model potrivit. Noi aducem showroom-ul la client acasă!

Ce emoție vă oferă un client mulțumit?

Un client mulțumit întotdeauna îți mai aduce unul. Oferind consultanță la domiciliu, comunicăm mult cu clientul și intrăm în zona lui de confort. E important să îți înțelegi clientul, uneori chiar și din discuția la telefon îmi este clar cu ce fel de persoană urmează să interacționez. Propun întotdeauna calitate și ce este mai bun pentru clienți, iar satisfacția care o au ei la final, când văd jaluzelele instalate, mă bucură și pe mine și îmi dă puteri să iau alte comenzi.

În ce context ați înțeles că aveți nevoie de implicarea BRIDGE? Ce așteptări ați avut de la respectiva colaborare?

Totul a început la insistența soției mele, care m-a invitat la o sâmbătă de Start-up cu Angry Business. Am ajuns la training în a doua parte a zilei, spre sfârșit, dar am reușit să câștig un curs gratuit de 8 săptămâni pentru lansarea afacerii. În decursul acestor săptămâni am decis în
privința nișei pe care vreau să o abordez, pentru că unul din visele mele se contura în jurul întrebării: „Oare cum ar fi să mă ocup doar de jaluzele?”. În acest context am făcut cunoștință cu cei de la BRIDGE și visul meu a devenit realitate – am lansat afacerea!

Care instrumente propuse de BRIDGE au fost cele mai eficiente și cu rezultat rapid pentru nișa dvs.?

Toate instrumentele propuse de BRIDGE îți aduc lead-uri, vizualizări online și, în final, profit. Instrumentul implementat care ne aduce rezultat până în prezent este site-ul bine gândit și structurat (de tip landing page), făcut la un nivel profesionist, care convertește.

De ce ați recomanda antreprenorilor din Moldova să apeleze la BRIDGE?

Antreprenorii noștri au nevoie de servicii profesioniste de consultanță continuă în afaceri. Zic continuă pentru că BRIDGE e o echipă de profesioniști care te consultă și după ce ai trecut de perioada împachetării afacerii, oferind servicii gratuite de follow-up (consultanță), pe viață.

Au nevoie de serviciile BRIDGE nu doar antreprenorii începători, dar și cei cu mai multă experiență. Mulți au o afacere pe care o consideră bună, dar nu au implementate nici un fel de instrumente și strategii de funcționare și, mai devreme sau mai târziu, compania va avea de suferit dacă nu îi este făcut un update la timp. Pentru o afacere la alt nivel, recomand cu încredere serviciile BRIDGE.

Alături de Grigore Jilihovschi, am obținut noi indicatori de succes pentru afacerea sa. Soluția a fost concentrarea mai multor instrumente și abordări într-o singură pâlnie, sub coordonarea BRIDGE.

Dacă ești și tu proaspăt antreprenor sau unul ce-și desfășoară activitatea aparent echilibrată, dar care necesită lustruiri, nu ezita să soliciți o consultație GRATUITĂ din partea echipei BRIDGE. Împreună vom construi un brand larg cunoscut și vom consolida afacerea pe care o dezvolți.

Distribuie prietenilor: